L'institut d'Artesa de Segre i La Salle Mollerussa guanyen la vuitena edició de la FLL Lleida

Els d'Artesa de Segre consoliden la seva hegemonia en la FLL Lleida guanyant per quarta vegada la competició

Descarregar Pdf

Podeu veure les imatges més destacades d'aquesta 8a edició de la FLL-Lleida en el següent enllaç:

ÀLBUM FOTOGRÀFIC FLL LLEIDA 2019

... I també a les xarxes socials de l'EPS: TwitterFacebook i Instagram

De la mà de l’Escola Politècnica Superior (EPS) de la Universitat de Lleida (UdL), la ciutat de Lleida ha celebrat aquest dissabte la vuitena edició del torneig classificatori de la FIRST LEGO League i la quarta edició de la Jr. FIRST LEGO League, adreçada a joves de 6 a 9 anys.

Els equips ADS-15 i Epic Lego Bulls, han estat els equips guanyadors d’aquesta vuitena edició de la FLL; Els primers han aconseguit el 1r Premi Fundació Scentia al guanyador d’aquesta edició, mentre que els segons han guanyar el 1r premi Paeria al guanyador. Tots dos competiran en la gran final estatal de la FLL que se celebrarà els dies 23 i 24 de març de 2019 a Costa Adeje, Tenerife.

Es dóna la circunstància que tots dos equips són representants de dos instituts amb una llarga tradició de participació en la FLL Lleida, l'institut Els Planells d'Artesa de Segre ( que ha aconseguit guanyar la competició en quatre edicions - 2014, 2015, 2016 i 2018) i La Salle de Mollerussa.

La Gran Final FLL Espanya dona l’oportunitat de participar en els tornejos de caire internacional. Els Tornejos Internacionals als quals podràn anar els equips espanyols en el Repte IN ORBIT són:

 • WORLD WORLD FESTIVAL– Detroit, Michigan (EE.UU) del 24 al 27 d’abril del 2019
 • FIRST LEGO League Razorback Invitational – Arkansas (EE.UU) del 16 al 19 de maig del 2019
 • FIRST LEGO League Turkey Open – Izmir (Turquia) del 22 al 25 de maig del 2019
 • FIRST LEGO League Plan Ceibal Uruguay International Open – Montevideo (Uruguai) del 30 de maig a l’1 de juny del 2019

La FIRST LEGO League és una competició de caràcter lúdic i acadèmic que es ve realitzant des de l’any 1988 als Estats Units, des d’aleshores el programa ha crescut ràpidament fins a convertir-se en un programa internacional de gran èxit.

Els equips participants ja fa molt de temps que preparen als seus col·legis i instituts la FLL (de fet en molts centres també organitzen les Micro FLL, una mena de competicions prèvies internes classificatòries). Els equips han d’elaborar un Projecte Científic referent al repte anual que llença la FLL i que han de defensar davant un tribunal d’experts el mateix dia de la competició i també han de construir un robot mitjançant el sistema Lego Mindstorms que les permetrà prendre part en la prova de robòtica en la que han de resoldre una sèrie de missions diferents (cadascuna amb una puntuació segons la dificultat) en tres rondes de dos minuts i mig.

La competició FLL de Lleida ha comptat enguany amb la participació de 40 equips (30 FLL i 10 FLL Jr.), amb uns 320 alumnes de 32 escoles i instituts de les comarques de Ponent, Barcelona, Osca, Saragossa i el Principat d'Andorra

- Lleida ciutat - Col·legi Episcopal, Jesuïtes-Col·legi Claver, Col·legi Santa Anna, Escola Príncep de Viana, Escola Camps Elisis, Col·legi Joan XXIII, Escola Magraners, Institut Samuel Gili i Gaya, Institut Maria Rúbies, Institut Màrius Torres, Institut Ronda, Institut La Mitjana, Col·legi Mater Salvatoris.

- Comarques de Ponent - INS Terres de Ponent (Mollerussa), La Salle (Mollerussa), Institut Públic Mollerussa, Escola Vedruna (Balaguer), FEDAC Guissona, Escola Francesc Feliu (Aitona), Institut Ermengol IV (Bellcaire d'Urgell), Institut Els Planells (Artesa de Segre), STEM Pallars (La Pobla de Segur), Escola Mossèn Albert Vives (La Seu d'Urgell), Escola Antònia Simó i Arnó (Almacelles).

- Resta de Catalunya - St. Peter's School (Barcelona), Jesuïtes Sant Gervasi (Barcelona).

- Resta de l'Estat - Colegio Santa Ana (Fraga, Osca), AMPA Colegio Público Gascón y Marín (Saragossa).

- Andorra - Col·legi Sant Ermengol (Andorra la Vella),  Escola Andorrana de Segona Ensenyança (Santa Coloma), Escola Andorrana de Segona Ensenyança (Ordino), Escola Andorrana de Segona Ensenyança (Encamp).

Cal destacar l’esforç dels mateixos participants (alumnes, professorat/entrenadors i centres), de les institucions (Escola Politècnica Superior, Consell Social i Vicerectorat d’Activitats Culturals i Projecció Universitària de la UdL) de les administracions (Ajuntament de Lleida i Diputació de Lleida) i de les empreses, tant patrocinadores: SEMIC, IFR, GFT, LLEIDA.NET, INDRA, ENGIJOC, PLUS FRESC, GRUP MESTRE, com col·laboradores: Mc Donald’s Lleida, Frutas Bean i Invelon, implicades alhora d’afrontar i assumir  la realització d’un esdeveniment d’aquesta magnitud que, en aquesta vuitena edició ha aconseguit mobilitzar vora 1300 persones.

En aquesta edició de la FLL el repte era In Orbit. En el desafiament INTO ORBIT els equips FIRST LEGO League viatjaran a l'espai. La temporada 2018/2019 INTO ORBIT ha transportat als equips a l'espai, on han explorat, desafiat i innovat en l'enorme extensió de l'espai. FIRST LEGO League desafia els joves d'entre 10 i 16 anys a convertir-se en científics i enginyers i a pensar com a tal. Durant la temporada INTO ORBIT, els equips han de realitzar un Projecte Científic per resoldre un problema real. A més construiran i programaran un robot autònom utilitzant la tecnologia de LEGO MINDSTORMS® per a resoldre les missions del Joc del Robot.

Tot això ho faran a través del pilar fonamental de FIRST LEGO League: els Valors FIRST LEGO League, celebrant el descobriment, el treball en equip i la Cortesia Professional.

Cal dir que els Projectes Científics van mostrar en general un nivell molt alt i van gaudir d’una gran acollida entre els més de 1.000 familiars i visitants de la FLL.

A més, cal destacar que en aquesta edició, el mateix dia de la competició, es van organitzar diversos tallers i exhibicions totalment gratuïts i oberts a tothom, en els que han participat un gran nombre de visitant i acompanyants:

 • Taller “Realitat Virtual” a càrrec d’INVELON
 • Exposició de Robòtica i Impressió 3D, a càrrec d’ENGIJOC i INTECH 3D
 • Robòtica per a tots: “El restaurant robotitzat", per part d’ENGIJOC
 • Robòtica per a tots: “Juga amb la baldufa", per part d’ENGIJOC
 • Planetari Multimèdia Digital del PARC ASTRONÒMIC DEL MONTSEC
 • Taller de programació i controld'un petit robot humanoide del LABORATORI ROBÒTICA – EPS - UdL
 • Descripció del concepte de Assistent Personal Robòtic desenvolupat pel Laboratori de Robòtica de la UdL del LABORATORI ROBÒTICA – EPS - UdL
 • Circuit de cotxes elèctrics i Ludoteca per la petits per part del Grup MESTRE

 

Els equips guanyadors de l’edició FLL In Orbit de Lleida han estat els següents:

r Premi FUNDACIÓ SCENTIA al Guanyador

  ADS-15 - Institut Els Planells - Artesa de Segre (Lleida)

2n Premi PAERIA al Guanyador

  Epic Lego Bulls - La Salle Mollerussa - Mollerussa (Lleida)

1r Premi SEMIC als Valors FIRST LEGO League

 GascoMarines - AMPA Colegio Público Gascón y Marín - Zaragoza

2n Premi PLUSFRESC als Valors FIRST LEGO League

 STEM Pallars 2 - STEM Pallars -  La Pobla de Segur

1r Premi SUEZ al Projecte Científic

 Robotix - Escola Andorrana de Segona Ensenyança - Encamp (Andorra)

2n Premi INDRA al Projecte Científic

 Space Makers - Institut Ermengol IV - Bellcaire d'Urgell (Lleida)

1r Premi IFR al Disseny del Robot

 ROBOT&EMOTION - Institut La Mitjana - Lleida

2n Premi ENGIJOC al Disseny del Robot

 STEM Pallars 1 - STEM Pallars - La Pobla de Segur

Premi GFT al Comportament del Robot

 ACE-Jesuïtes Lleida - Jesuïtes Lleida - Col·legi Claver - Lleida

Premi CONSELL SOCIAL UdL a l’Emprenedoria

 Space++ - Institut Samuel Gili i Gaya - Lleida

Premi ROBOTIX a les Joves Promeses

 Fraganautas - Colegio Santa Ana - Fraga (Huesca)

Premi LLEIDA.NET a l’Entrenador

 DaRoboticFamily - Escola Andorrana de Segona Ensenyança - Santa Coloma (Andorra)

També cal destacar que l'equip TechnoBuilders  de l'Escola Vedruna Balaguer de Balaguer (Lleida) s'ha endut el premi Goblal Innovation Awards, un premi internacional l'objectiu del qual és ajudar a joves de 9 a 16 anys a aprofundir en el desenvolupament dels seus projectes científics dissenyats per solucionar problemes reals del món.

Finalment les mencions de l’edició FLL Jr Mission Moon de Lleida han estat les següents:

Esperit d’Equip

Espacial GRADCZ - Escola Antònia Simó i Arnó - Almacelles (Lleida)

Joves Promeses

 Extraterrestres AV - Escola Mossèn Albert Vives - La Seu d'Urgell (Lleida)

Ments curioses

  AV Espacial Fryends - Escola Mossèn Albert Vives - La Seu d'Urgell (Lleida)

Idees explosives

 Els taurons llunastronautea - CEIP Mossèn Albert Vives - La Seu d’Urgell (Lleida)

Mostrar i Explicar

Lego Moon I - FEDAC Guissona - Guissona (Lleida)

Construcció Innovadora

Agència Espacial MARGUEOT - Escola Mossèn Albert Vives - La Seu d'Urgell (Lleida)

Petits “Einstein”

 Lego Moon II - FEDAC Guissona - Guissona (Lleida)

Complexitat i Decoració

 Lego Divertit - Escola Mossèn Albert Vives - La Seu d'Urgell (Lleida)

Disseny sòlid

AVstronau3 - CEIP Mossèn Albert Vives - La Seu d’Urgell (Lleida)

Treball en Equip

UNIVERS ROBOTS AV - Escola Mossèn Albert Vives - La Seu d'Urgell (Lleida)

 

Finalment cal destacar la tasca realitzada en la direcció de l'esdeveniment per part de l'Òscar Fernández, cap de programes de Lleida TV, que per cinquè any consecutiu no va faltar a la cita amb la FLL Lleida!